National War Memorial

Delhi
—————
Public Spaces
—————
Design & Manage

Invisible but strongly present

Click on images to view in full screen

Design Concept

History of National War Memorial and its need:

The National War Memorial of India was proposed by the armed forces of the country commemorating the fallen war hero’s way back in 1960.The princess park which was located in the vicinity of the National Monument India gate, New Delhi which itself was a tribute to the soldiers who died in the First World war(1914-1918) and the Third Anglo-Afghan war (1919) was considered as the potential site for the envisaged memorial. ‘In 2006 world’s renowned architect Charles Correa presented a concept scheme to the president but however later Government of India decided to conduct an international competition.

The Site


Global Competition:


In 2016 August, An International two stage design competition was proposed for the design and implementation of the National War Memorial by the Ministry of Defence, Government of India. Around 427 designers participated globally and 9 architects were shortlisted. Shortlisted 9 architects were asked to develop the design further and present it to the 20-member jury committee. The winners were announced in 2017 march. WeBe Design Lab won both the first and the third place.It took six decades for the memorial to come into existence.

Jury panel consisting of about 20 renowned experts and bureaucrats from diverse fields.

Panel:


Architects : Ar Christopher Benninger, Ar Jaisim Krishna Rao, Ar  PSN Rao, Ar C N Raghvendran
Academicians: Prof Chetan Vaidya, Prof Mandeep Singh, Dr K S Anantha Krishna
Actor /Director: Mr Amol Palekar
Artist: Mr Jatin Das
Singer: Ms Hema Sardesai
Social Worker: Ms Sudha Murthy
Ministry of Defence:  Mr JRK Rao, Ar Mala Mohan, Lt Gen Anil Chauhan, Lt Gen Rakesh Sharma, Lt Gen Satish Dua, Air Marshal Ajit S Bhonsle
Committee: Ar Divya Kush (IIA), Ar Ashutosh Kumar Agarwal (IIA)

Prelude:

Invisible but strongly present,

The NWM is the spatial manifestation of the idea of rebirth, gestated on the stories of, the life and struggle of unsung soldiers who have sacrificed themselves for the sake of nation.Culminating the Raj Path of the Lutyens Delhi, behind the India gate, this semi-subterranean intervention, spreads over 42 acres in the C- hexagon, retaining the identity as “people’s place” and embracing the memory of love, affection and pain. Each fallen soldier is imagined as a brick in the process of nation building and arranged as series of concentric rings, symbolizing the act of protection, sacrifice and bravery culminating in the immortal presence in the form of eternal flame.

Context and the Design

Planning :

The Lawns in the C-Hexagon was laid consciously to the formal rhythm and geometry of Lutyen’s zone. The lawns in the C Hexagon was developed as

  • The Param Yodha Sthal: A dedicated walkway connecting statues of the 21 Paramveer Chakra awardees.
  • The Rashtriya Samar Smarak (National War Memorial) : consisting of the central zone (Circles of Emotions) and utility complex on both north and southern side.
  • Public plazas as public event spaces.
Context and the Master Plan

The National War Memorial consists of three zones, The central zone, North zone and the South zone. The central zone is the main memorial designed as concentric design circles  of different emotions namely Circle of Protection (Rakshak chakra) , Circle of Bravery (Tyag Chakra), Circle of Bravery (Veer Chakra) and Circle of Immortality (Amar Chakra). The North and South zone as utility spaces for the memorial.

Concept Sketches

Section through Central, North and Sounth zone

Isometric View of the National War Memorial Complex
Section Through India Gate and the National War Memorial

Space in relation to time and people

Design Layers :

A- Circle of Immortality

The focal point of the memorial is the innermost circle symbolizing the immortality of the Jawans with the obelisk placed on a circular podium in a larger circular court holding the eternal flame and Ashoka emblem at the top. The court cannot be seen from the outside. The sunken circle is a deliberate attempt to honor the martyrs and the existing historic structures.

B- Circle of Bravery (Veer Chakra)


Conceived as subterranean colonnaded semi open corridor holding the brave stories. Veerta Chakra Gallery holds 6 bronze murals which depicts the six important battles fought by the Indian soldiers after the independence. It also holds a large semicircular rain water harvesting tank. The water from the paved areas and landscaped areas in the central zone are collected and reused for irrigation.


C- Circle of Sacrifice (Tyag Chakra)

Metaphorically represents the formation of the soldiers in the war. As derived from the concept of chakravyuha the soldiers stand in the endless rows in the formation of concentric circles protecting the nation.The Circle has 8 segments. Each segment has 2 walls at different levels.The base of the wall is made of concrete structure with self-interlocking granite blocks. Each granite block is made to shape precisely and represents a martyr, on which his name and ranks are engraved. The wall holds names of 25942 martyrs, who sacrificed their life post-independence for the Nation. The wall segments are categorically organized based on the timeline of the wars fought.


Path of war

The path hidden underneath the lush lawns above symbolizes the life of a soldier amidst the lives of the common. A gallery is designed as a pause space which displays a brief history of Indian Defence force.

D- Circle of Protection

The Circle of protection personifies the territorial control. The trees are arranged in a specific order which reflects the disciplined life led by the soldiers. This also creates a screen for the memorial which is built at the India gate lawns, the center of Delhi’s busy life.Thereby secluding the memorial.

The circles represent a nexus to the intersection formed by the Rajpath with the Yudhpath (life of a soldier). On either sides, the landscape extends and the edges expand into these subterranean pathways – Path of War. The upward ramp from the gallery does not reveal what stays ahead. All that one could see the pinnacle of the obelisk – the destination. On climbing up there is a sudden opening up of the entire spread of the memorial which is a parallel drawn to the war moment.’ These pathways were connecting the site of the War Museum and the lawns. The connections drawn at the central core also illustrated ‘a symbolic intersection of the Rajpath and the Yudhpath- “Path of life” and “Path of war”.’

Section Through the North Gallery

Section Through the North Plaza

The material palette used is another conscious nod to the context, and because of that, the space innately responds to the heritage zone. The lighting in each circle enhances its emotional component differently. The lighting in the central court around the eternal flame spearheads sideways and up building a sense of eternity as it fades out. The Tyag Chakra seems floating with a series of small lights which resembles the oil lamps (diya) that are light in memory of the beloved ones in any Indian home. The streaks of light on the steps create a sense of transition through the concentric rings.

Specifications

Site area
42 Acres
Gross built area
Carpet Area
Project Cost
176 Crore
Status
Completed
Typology
Public Spaces

Team and Collaborators

Project Team                      Yogesh Chandrahasan

                                            Visuwanathan

                                            Satish Vasanth Kumar

                                            Udhayarajan

                                            Malli Saravanan

                                            Vijay Prakash

                                            Ranganathan Ravi

                                            Balachandar Baskaran

                                            Abhishek Tiwari

Consultants

Planting design                  Mrs. Savita Punde, Design cell

Project management         Turner project Management

Structural Design               Roark Consulting Engineers

MEPconsultants                 Edifice – Delhi & ATE

Lighting Design                  AWA lighting Designers

Fountain                              Ripples & Mr.Premkumar

Signages                             IshanKhosla Design

Artist                                   Lt.Col Arul Raj

Bronze Sculpture               Ram Vanji Sutar

VisualDocumentation        Maniyarasan. R

Text Credits                       Prithvi Mahadevan

More projects

View all projects

Our Design Process

Our unique design process allows us to work on a wide range of projects.